Back to top

WhiteMedia

  /  Advertising   /  Ποιο είναι το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας;
Web design enoikiasi ilektronikou katastimatos

Ποιο είναι το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας;

Το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας είναι ένα από τα πιο κλασικά ερωτήματα που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θέλουν να γνωρίζουν πριν δημιουργήσουν την ιστοσελίδα τους. Στο άρθρο αυτό θα διερευνήσουμε ποιο ακριβώς είναι το κόστος για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας.

Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να βρείτε ακριβώς το κόστος, με μια απλή αναζήτηση στο Google, καθώς οι περισσότερες εταιρείες δεν το αναφέρουν.

Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις είναι:

 • Ποιο είναι το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας;
 • Ποιο είναι το κόστος συντήρησης ιστοσελίδας;
 • Τι είναι το domain και το web hosting και πόσο κοστίζει;
 • Πόσο κοστίζει ο επανασχεδιασμός του υπάρχοντος ιστότοπού μου;

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, δίνοντας μερικά ενδεικτικά κόστη και αναλύοντας τα βήματα που χρειάζονται.

Η τελική τιμή ενός ιστότοπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία είναι στάνταρ σε κάθε κατασκευή ιστοσελίδας και καθορίζουν το κόστος της.

Το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας εξαρτάται από:

1. Domain και Web Hosting

Κάθε ιστοσελίδα χρειάζεται ένα όνομα χώρου (domain name). Το κόστος για ένα domain με ελληνική κατάληξη (.gr) κυμαίνεται στα 10-12 ευρώ το χρόνο, αναλόγως με τον πάροχο που θα διαλέξετε. Στη συνέχεια, το domain θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε κάποιο διακομιστή (web hosting), στον οποίο θα βρίσκεται το περιεχόμενο της σελίδας σας.

Το κόστος του web hosting ξεκινάει από 10 ευρώ/μήνα συνήθως και μπορεί να ανέβει ανάλογα με τις ανάγκες σας.

2. SSL Πιστοποιητικό

Βρίσκεται ως ένα “Green Lock” μπροστά από το url (https), που δηλώνει ότι η σύνδεση στον ιστότοπο είναι ασφαλής. Τα πιστοποιητικά SSL (secure socket layer) κρυπτογραφούν τα σημαντικά δεδομένα όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών και προσωπικές πληροφορίες των πελατών. Ένα πιστοποιητικό SSL είναι απαραίτητο εάν έχετε μία ιστοσελίδα e-shop, καθώς διασφαλίζει και προστατεύει τους πελάτες σας από την υποκλοπή προσωπικών πληροφοριών.

Κόστος: Χωρίς κόστος χρησιμοποιώντας το “Let’s Encrypt” αλλιώς το κόστος υπολογίζεται στα περίπου 10 ευρώ/μήνα με τη χρήση άλλως πιστοποιητικών SSL.

3. Τύπος ιστοσελίδας

Το κόστος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της ιστοσελίδας που θέλετε να κατασκευάσετε.Ένα blog είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί και με πιο μικρό κόστος, σε σχέση με μια εταιρική σελίδα.

4. Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS)

 

Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ή CMS είναι αυτό που χρησιμοποιείτε για την εμφάνιση κειμένου, εικόνων, βίντεο, άρθρων κ.λπ. στον ιστότοπό σας. Το CMS θα σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και κόστος, κάνοντας παράλληλα την ιστοσελίδα σας πολύ πιο σωστή.

Κόστος: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία δωρεάν πλατφόρμα, όπως το δημοφιλές WordPress, είτε να αναζητήσετε μία custom υλοποίηση. Το WordPress είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα, με το 33% των ιστοσελίδων παγκοσμίως να τη χρησιμοποιεί. Χαρακτηρίζεται από ευκολία χρήσης και είναι πολύ αποτελεσματικό.

5. Web design

Το πρώτο πράγμα που θα προσέξει ένας επισκέπτης που θα μπει στη σελίδα σας, είναι το design. Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν το γραφιστικό κομμάτι, παρέχοντας μία αισθητικά όμορφη και εύχρηστη εμπειρία χρήσης στον επισκέπτη. Ένα δύσχρηστο και αργό site αποθαρρύνει το χρήστη, ενώ παράλληλα έχει επιπτώσεις και στον τρόπο που το κατατάσσει η Google στην αναζήτηση.

Κόστος: Εάν επιλέξετε ένα CMS όπως το WordPress τότε μία εύκολη και πολύ οικονομική λύση είναι να αγοράσετε ένα έτοιμο θέμα (template), από μια τεράστια ποικιλία θεμάτων. Το κόστος για ένα θέμα είναι συνήθως 40-80 ευρώ. Εάν ωστόσο επιθυμείτε να σας κάνει ένας γραφίστας όλο το περιεχόμενο, προσαρμοσμένο σύμφωνα με τις ανάγκες σας, τότε το κόστος μπορεί να ξεκινήσει από 1000 ευρώ και να φτάσει τις αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Ενδεικτικές τιμές κατασκευής ιστοσελίδας

 

Το πρώτο και βασικό κόστος σε κάθε ιστοσελίδα είναι το domain & web hosting. Ας υποθέσουμε ότι το κόστος αυτό είναι 80 ευρώ/χρόνο, το οποίο δε συμπεριλαμβάνεται στην τιμή κατασκευής.

Πάμε τώρα να δούμε αναλυτικά μερικά παραδείγματα:

i. Κατασκευή blog

Είναι μια απλή γενικά ιστοσελίδα, χωρίς πολλές λειτουργίες και υποσελίδες.Υποστηρίζει συνήθως τις παρακάτω λειτουργίες:

 

 • Μενού με 5 σελίδες
 • Μία γλώσσα (ελληνικά)
 • Φόρμα επικοινωνίας & Newsletter
 • Βασική κατηγοριοποίηση των άρθρων

Το κόστος για μια τέτοια σελίδα είναι περίπου 300 – 400 ευρώ και μπορούν να προστεθούν έξτρα λειτουργίες, όπως SEO.

ii. Κατασκευή ιστοσελίδας για μία εταιρεία μικρού μεγέθους

Μία τέτοια σελίδα απευθύνεται σε μία μικρή επιχείρηση που θέλει να προβάλλεται στο διαδίκτυο, και να ενισχύσει το brand name της. Για τις ανάγκες αυτής της επιχείρησης ενδεικτικά θα χρειαστούν οι παρακάτω λειτουργίες:

 • Επιλογή ενός δωρεάν CMS (π.χ. wordpress) και αγορά έτοιμου θέματος (template)
 • Μενού με 10 εσωτερικές σελίδες
 • Φόρμα επικοινωνίας
 • Μία γλώσσα (ελληνικά)
 • Σύνδεση με Google analytics

Το κόστος σε αυτή την περίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 400-600 ευρώ, ανάλογα με τις επιμέρους λεπτομέρειες. Επιπλέον, το κόστος συντήρησης της ιστοσελίδας αυτής κάθε χρόνο κυμαίνεται στα 120-200 ευρώ.

Εάν θέλετε να έχει custom σχεδιασμό και όχι ένα έτοιμο template, τότε το κόστος όπως είναι λογικό αυξάνεται, ανάλογα με την υλοποίηση. Τέλος, μπορεί να συνδυαστεί με υπηρεσίες SEO, email marketing, διαφήμιση στο Google και τα social media.

iii. Κατασκευή ιστοσελίδας για μία εταιρεία μεσαίου – μεγάλου μεγέθους

Χρησιμοποιείται κυρίως από μια μεσαία ή μεγάλη εταιρεία που θέλει να εδραιωθεί στον χώρο του διαδικτύου, προωθώντας τις υπηρεσίες της ή αυξάνοντας τις πωλήσεις της. Μία τέτοια ιστοσελίδα θα χρειαστεί την παρακάτω υλοποίηση:

 • Επιλογή ενός δωρεάν CMS (π.χ. wordpress) και αγορά έτοιμου θέματος (template) ή custom γραφιστικά
 • Μενού με 20 εσωτερικές σελίδες
 • Φόρμες επικοινωνίας και διασύνδεση με email services
 • Περιεχόμενο σε 2 γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά)
 • Σύνδεση με Google και Facebook (pixel) analytics

Χωρίς custom υλοποίηση γραφιστικών, το κόστος θα είναι 700-1000 ευρώ, ανάλογα με τις επιμέρους λεπτομέρειες. Στην περίπτωση που ζητηθεί από γραφίστα να υλοποιήσει τα γραφιστικά τότε θα πρέπει να προσθέσουμε ένα επιπλέον κόστος που ξεκινά συνήθως από 1000 ευρώ. Το κόστος συντήρησης της ιστοσελίδας αυτής κάθε χρόνο κυμαίνεται στα 200-300 ευρώ.